انواع چیلرها

تاریخ انتشار: ۱۴۰۱ ٫ ۰۸ ٫ ۰۵

چیلرها بر اساس نوع کمپرسور، و بر اساس نحوه دفع گرمای جذب شده توسط مبرد، به چند دسته تقسیم می­شوند. همچنین چیلرهایی وجود دارند که برای اجرای عملیات خاص و غیر معمول طراحی شده­اند. با توجه به میزان پیشرفت­ها و تغییرات تکنولوژیک در طراحی چیلرها، خصوصاً طی سالیان اخیر، جمع­آوری لیستی کامل از انواع چیلرها تقریباً غیر ممکن است.

چیلرهای آب خنک:

چیلرهای آب خنک، معمولاً در ترکیب با یک برج خنک­کننده عمل نموده و در آنها از یک دستگاه تصفیه آب برای حذف املاح معدنی استفاده می­شود. برج خنک­کننده آب را برای خنک­کاری به چیلر می­فرستد.

چیلرهای هوا خنک:

یک چیلر هوا خنک، عموماً در فضاهایی استفاده می­شوند که دسترسی به هوای آزاد وجود داشته باشد. این دستگاه­ها گرما را از آب جذب نموده و آن را به هوا منتقل می­کنند: ابتدا گرما از آب در حال چرخش در واحد اواپراتور جذب می­شود، و سپس مبرد در کندانسور تقطیر شده و گرما را در هوا رها می­کند.

چیلرهای اسکرو:

چیلرهای اسکرو می­توانند آب­ خنک یا هوا خنک باشند. این چیلرها از روتورهای مارپیچی برای حرکت دادن و فشرده نمودن بخار مبرد استفاده می­کنند.

چیلرهای اسکرول:

چیلرهای اسکرول از کمپرسورهای اسکرول (حلزونی) برای فشرده­سازی مبرد استفاده می­کنند و عملکردی بی­صداتر و با راندمان مناسب دارند. از آنجا که این چیلرها سازگار با محیط زیست هستند، طرفداران آنها رو به افزایش است.

چیلرهای سانتریفیوژ:

چیلرهای سانتریفیوژ از فشرده­سازی برای تبدیل انرژی جنبشی به انرژی استاتیک به منظور افزایش دما و فشار مبرد استفاده می­کنند. پره­های کمپرسور مبرد را به داخل کشیده و آن را فشرده می­کنند.

چیلرهای جذبی:

در یک چیلر جذبی، یک ژنراتور از بخار یا آب داغ برای تغییر وضعیت مبرد به حالت بخار استفاده می­کند، بخار مبرد ایجاد شده به سمت کندانسور رفته و پس از آن مجدد به جاذب برگردانده می­شود. بخار مبرد توسط محلولی جذب می­شود که آن نیز برای دفع حرارت به حالت بخار در می­آید.

چیلرهای رفت و برگشتی (پیستونی):

چیلرهای پیستونی از پیستون­ها و یک محفظه برای ایجاد فشار در مبرد استفاده می­کند. پیستون­ها می­توانند آب­بند شده بوده و یا ساختاری باز داشته باشند، که یک واحد کلی شامل همه اجزاء بوده و آب­بندی آن به صورت کلی انجام شود. از آنجا که کمپرسورهای رفت و برگشتی عملکردی مشابه موتور اتوموبیل دارند، نیازمند سرویس­های دوره­ای منظم هستند.

چیلرهای ضد انفجار:

چیلرهای ضد انفجار برای استفاده­های سنگین طراحی شده­اند و باید از مقررات تعیین­شده موسسات ایمنی مربوطه در ساخت آنها پیروی شود. این دستگاه­ها اسکلت تقویت­شده مخصوصی برای محافظت در مقابل مواد آتش­زا دارند و باید تحت سفارش ساخته شوند. هدف اصلی ساخت چیلرهای ضد انفجار حفظ ایمنی کارکنان است. شیوه عملکرد چیلرهای ضد انفجار مطابق همان قواعد کلی چیلرهای معمولی با سطح ایمنی تقویت­شده است.

چیلرهای دما پایین:

چیلرهای دما پایین برای صنایعی هستند که در دماهای زیر صفر کار می­کنند و نیازمند چیلرهایی هستند که توانایی تولید دماهای تا ۴۰- درجه سانتی­گراد را داشته باشند. این دستگاه­ها برای پیست­ یخ، خنک­کاری صنایع پتروشیمی، استخراج مواد شیمیایی و صنایع پزشکی، دارویی و فرآوری مواد غذایی و همچنین آزمایشگاه­های تست محصولات استفاده می­شوند.

چیلرهای تبخیری:

یک چیلر تبخیری از قدرت تبخیر برای خنک کردن هوا استفاده می­کند. وقتی که آب تبخیر می­شود، تبدیل به گاز می­گردد. در این پروسه مقادیر زیادی انرژی آزاد می­شود و موجب می­شود که دمای هوای اطراف به مقدار زیادی افت کند. این فرآیند می­تواند در یک اتاق، هنگامی که فضایی بخارآلود دارد حس شود. یک چیلر تبخیری، چرخه طبیعی تبخیر را گرفته و آن را با استفاده از تکنولوژی تقویت می­کند.

پروسه عملکرد یک چیلر تبخیری نیازمند استفاده از یک مخزن ذخیره آب، یک فن و پدهایی ضخیم است. فن هوای داغ را به داخل می­کشد و هوا از پدهای صخیم که آب ذخیره را به خود جذب نموده­اند رد می­شود. همینطور که هوای داغ از درون پدها عبور می­کند، آب روی سطح تبخیر شده و موجب می­گردد دمای هوا تا حدود ۲۰ درجه افت کند.

دیگر عناوین