کاربردهای چیلرها
صنایع:
فرآیندهای صنعتی به دلیل وجود اصطکاک، تجهیزات توان بالا و کوره ها، موجب تولید گرما می شوند. برای افزایش طول عمر تجهیزات سنگین، یک واحد چیلر، مایع خنک را درون تجهیزات به چرخش در میاورد، تا موجب حفظ کارآمدی و راندمان آنها گردد.
محیط کار:
در کارخانجات، زمانی که دستگاه ها با حداکثر توان در حال کار هستند، دمای محیط میتواند به سرعت افزایش پیدا کند و موجب ایجاد یک محیط کار نامناسب گردد. به منظور حفظ سلامتی و امنیت کارکنان، واحدهای صنعتی از چیلرها برای حفظ دمای محیط کار در رنج مناسب استفاده می کنند. با اضافه کردن یک واحد کنترل هوا، چیلرها میتوانند دمای محیط کار را نیز با تزریق هوای خنک پایین بیاورند، مشابه کاری که دستگاه های تهویه هوا انجام میدهند. چیلرهای خنک کننده هوا میتوانند با توجه به نوع سازه، بر روی سقف ساختمان و یا درون آن تعبیه شوند.
کارخانجات پلاستیک سازی:
پلاستیک یک ماده بسیار حساس به دما است که با گرم شدن بیش از حد میتواند تخریب گردد و بنابراین نیاز است که به درستی خنک شود. خنک کاری صحیح یک قالب، تعیین کننده کیفیت محصول نهایی است. در این واحدها، چیلر وظیفه آماده سازی یک وان خنک کننده را بر عهده دارد تا از این طریق کیفیت محصولات پلاستیکی تضمین گردد. در فرآیند جداسازی، یک مبدل حرارتی آب حاصل از پروسه جداسازی را از آب خنک کننده تفکیک میکند.
پوشش دهی فلزات:
صنایع پوشش دهی فلزات از شیوه های مختلف الکتریکی و غیر الکتریکی با دمای بالا، در فرآیند پوشش دهی استفاده میکنند. نشاندن پوشش بر روی سطح یک فلز، گرمای بسیاری تولید میکند که برای دفع آن از فلز پوشش داده شده، چیلرهای پرقدرت نیاز است.
صنایع غذایی:
صنایع غذایی با توجه به اهمیت دمای نگهداری مواد اولیه و محصولات خود، مقررات بسیار سختگیرانه ای در این خصوص دارند. چیلرها در صنایع غذایی تا حد زیادی مشابه سیستم های سنتی خنک کننده مواد خوراکی عمل میکنند.
نیروگاه ها:
نیروگاه ها برای تولید برق، مقدار قابل توجهی گرما تولید می کنند. چیلرها با جذب گرمای تولید شده توسط آن ها، به خنک شدن تجهیزات و فرآیندها کمک مینمایند.
صنایع پزشکی:
تجهیزات پزشکی نیازمند کنترل دقیق دما هستند. دستگاه های MRI، سی تی اسکنها و دستگاه های شتاب دهنده خطی، گرما تولید می کنند که باید کنترل و دفع گردد. چیلرها تأمین کننده دائمی دماهای پایین هستند، تا کارآیی عملکرد تجهیزات حساس تضمین شود.
صنایع دارویی:
داروها در پروسه تولید نیاز به استفاده از آب با دمای پایین و کنترل دقیق دما دارند. دستگاه های چیلر دقت لازم برای فرآیند خنک کاری مورد نیاز این صنایع را دارند. ۴ نوع اصلی چیلرهای مورد استفاده در صنایع دارویی عبارتند از رفت و برگشتی، اسکرو، سانتریفیوژ و جذبی.
لیزر:
چیلرهای لیزر برای خنک کاری دستگاههای لیزر و فرآیندهای مرتبط با آن طراحی شدهاند. برای اینکه یک دستگاه لیزر با حداکثر راندمان خود کار کند، باید طول موج بهینه آن تأمین گردد. دستگاههای CO2، محرک های توان بالا و لیزرهای یونی باید همواره با دقت بالا کار کنند، لذا این تجهیزات به حضور یک دستگاه چیلر خنک کننده آب وابسته هستند.
دستگاه های چیلر موقت:
نزدیک به نیمی از پروژه های ساخت و ساز بزرگ، به سیستمهای hvac موقت مجهز هستند، که به منظور تأمین موقت گرمایش، سرمایش ، تهویه، و اجاره، نصب، راه اندازی و سرویس می شوند. سازندگان و کارفرماها از انعطافپذیری سیستم های موقت برای پیشبرد پروژه با کسب سود بیشتر استفاده میکنند.
سه دلیل عمده برای استفاده از سیستم های hvac موقت وجود دارد، که عبارتند از:
- گرمایش و کاهش رطوبت جهت استفاده در پروژه های ساختمانی در طول فصل سرما، و یا استفاده در محیط هایی که کنترل رطوبت بسیار تعیین کننده است، مثل دیتاسنترها.
- هوادهی حفظ فشار منفی یا چرخش هوا در محیط های مملو از دود سیگار، ایجاد فشار مثبت در محیط هایی همچون کشتی های بزرگ یا کاهش دما در زیردریایی ها.
- تهویه مطبوع برای پروژه هایی که در طول فصل تابستان در حال انجام هستند، برای جایگزینی سیستم های موجود، و یا زمانی که تأسیسات چیلر موجود دچار مشکل میشود.
عمده چیلرهای پرتابل و موقت در انواع آب خنک و هوا خنک تولید می شوند. این دستگاهها همچنین سایر ویژگی های مورد نیاز برای ارائه یک عملکرد فوق العاده را نیز دارا هستند.